İnsanlar doğduğu andan itibaren kendilerini güvende hissetmek isterler. Bunun için geçmişten günümüze kadar çeşitli tedbirler alınmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte güvenlik alanında da gelişmeler sağlanmıştır.
İnsanların ihtiyacı olan güvenliğini elektronik olarak sağlayan bir sistem vardır. Bu sisteme güvenlik sistemi denir. Güvenlik sistemlerinin çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitleri ‘güvenlik sistem cihazları nelerdir?‘ başlıklı yazımızda size açıklamaya çalıştık.
Kurulmak istenilen alana ya da kullanma amacına göre farklı sistem çeşitleri bulunmaktadır. Can ve mal güvenliğinin sağlanması, izleme için, personel takibi, giriş ve çıkış takibi gibi amaçları bulunmaktadır. Bu amaçlara göre güvenlik sistem cihazları şu başlıklar altında toplanabilir.
Alarm Panelleri:
Hırsızlık, yangın ve gaz kaçağı gibi durumlarda algılanan sinyalleri gerekli noktalara ileten alarm panelleri alarm sisteminin merkezidir. Bu panele dedektör ve siren üniteleri kablolu ya da kablosuz şekilde bağlanarak alarm sistemleri oluşur.
Keypadler:
Türkçe adı tuş takımıdır. Alarm panelini programlamaya yarayan ve üzerinde tuşları olan elektronik cihazdır. Alarmın çalıştırılması, durdurulması ve çeşitli programların uygulanması bu cihaz sayesinde gerçekleşir. Bütün işlemler keypad üzerinden yapılır.
Sirenler:
Yüksek ses kalitesiyle çevreye uyarı veren alarm sistemidir. Harici ve dahili olmak üzere 2 şekilde kurulabilir. Harici siren mekanın dışına kurulur. Bu hırsızlar ve yabancı kişiler tarafından görülmesini sağlar ve hırsızlara karşı caydırıcılıkta kullanılır. Dahili siren ise iç mekanlara kurulur ve her türlü hırsızlığa karşı caydırıcı özelliği bulunmaktadır.
Dedektörler:
İnsanların taşıdığı eşyaları gözlemleyebilme özelliği bulunan dedektörler tehlike arz edecek bir metal objenin varlığı sezerek şüpheli şahsın güvenliği sağlanmış bölgeye girmesini engelleyen güvenlik sistem cihazıdır.
Parmak İzi Sistemleri:
Parmak izi kişiye ait olduğundan kişinin kimliğini oluşturan vücudumuzun bir parçasıdır. Bu doğrultuda çalışan ve girilen yerin güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan bu sistemler sayesinde yabancıların girmesine engel olunacaktır. Ayrıca personel devam kontrolünde de kullanılabilir.
Yüz Tanıma Sistemleri:
Özellikle giriş güvenliğinin olduğu yerlerde kullanılan yüz tanıma sistemleri son yıllarda oldukça yaygınlaşmıştır. İnsan yüzünün belli bölümlerini analiz edip yüz tanıma programına gönderen yüz tanıma cihazı sayesinde güvenli geçişler yapılabilir.
Kayıt Cihazları:
Güvenlik kameralarından gelen görüntüyü kayıt altına alan cihazlara kayıt cihazları denmektedir. Bu cihazlar kompakt bir yapıya sahiptir. Görüntü ve ses kaydı, uzaktan izleme, yedek alma ve kayıtların oynatılması gibi özellikleri bulunmaktadır.
Dome Kameralar:
Dome kelimesinin Türkçe karşılığı kubbedir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu kameraya baktığımızda şekil itibariyle kubbeyi andırmaktadır. Kurulacağı yerde göze batmayan yapısıyla çok şık durmaktadır. Genellikle kapalı ortamlarda tercih edilir.
Gece Görüşlü Kameralar:
Kızıl ötesi ışınların kullanılmasıyla karanlık ortamlarda görüntü elde etmeye yarayan kameralara gece görüşlü kameralar denir. Gece olduğunda siyah beyaz, gündüz olduğunda ise renkli görüntü elde etmeyi sağlar.
Speed Dome Zoomlu Kameralar:
CCTV kamera güvenlik sistemlerinde en gelişmiş özelliklere sahip olan Speed Dome Zoomlu Kameralar çok ileri özelliklere sahiptir. İç ve dış ortamlarda kullanılabilen bu kameralar her türlü hava koşullarına dayanacak niteliktedir.
Sizinle paylaştığımız bu bilgilere ek olarak ‘güvenlik sistem cihazları nelerdir?’ sorusuyla alakalı aklınıza takılan herhangi bir soru olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz.